دانستنی هایی در مورد آدامس
0
چهارشنبه ۱۳۹۷/۰۲/۱۹ ۲۰:۰۰
تعداد بازدید : 947 بار
دانستنی هایی در مورد آدامس، آدامْس نوعی جویدنیِ مصنوعی است که برای تازه کردن دهان یا بوبَری یا سرگرمی و مزیدن بهکار میرود. در قدیم به گونهای آدامسِ رایج در ایران سَقِّز گفته میشد.

تاریخچه آدامس
سدههاست که از آدامس برای تمیز کردن دهان یا خوشبو کردن تنفس استفاده شدهاست. اولین روش آدامسسازی در سال ۱۸۶۹ (۱۴۸ سال پیش) ابداع شد و ۵۹ سال بعد، یعنی در سال ۱۹۲۸، آدامسهایی تولید شد که مواد دارویی به آنها اضافه میشد تا هنگام جویدن، مصرفکننده آنها را دریافت کند.
دانستنی هایی در مورد آدامس کدام است؟
بهترین نوع آدامس ها، انواع رژیمی و بدون قند آن است که برای هر گروه سنی یا هر فرد بیمار یا سالمی مناسب است. هر عدد از این آدامس ها حاوی 2 کالری و انواع غیر رژیمی آن حاوی 10 کالری انرژی است.
مهم ترین فایده آدامس های رژیمی این است که شیرین کننده آن از سوی باکتری های دهانی تجزیه و تخمیر نشده و باعث پوسیدگی و برداشت کلسیم و فسفات از دندان نمی شود و به حفظ تمیزی و سلامت دهان کمک می کند.
در میان انواع آدامس های رژیمی انواعی که حاوی زایلیتول است توصیه می شود. تحقیقات نشان داده است اگر کودکان جویدن آدامس های بدون قند را یک سال قبل از رویش اولین دندان دائمی آغاز کنند میزان پوسیدگی دندان هایشان به طور چشمگیر کاهش خواهد یافت.
بدترین آدامس ها انواعی است که به دلیل قوام سفت حین فشرده شدن میان دندان ها و در حین تولید حباب، فشار مضاعفی به فک وارد کرده و باعث آزردگی و درد مفصل فک و لق شدگی مواد پرکرده دندان می شوند ضمن این که با تحریک ترشح بیش از حد غدد بزاق به طور کاذب سبب کاهش حس تشنگی می شود.
همچنین از مصرف آدامس های رنگی و انواعی که اسانس قوی دارند، بپرهیزید و از خرید انواع آدامس های خارجی که فاقد برچسب تائید وزارت بهداشت و بدون تاریخ مصرف است اجتناب کنید.
نکته مهم :در مورد آدامس های نیکوتین و کافئین دار به یاد داشته باشید این آدامس ها مخصوص افراد سیگاری در حال ترک بوده و مصرف آن برای کودکان، افراد غیرسیگاری و زنان حامله و شیرده منع شده است.
آدامس های نیکوتین دار را تحت نظر پزشک مصرف کنید.
ـ آدامس نعنا و دارچین به علت خاصیت قوی ضدباکتریایی، باکتری های مولد گازهای بد بوی دهان را نابود می کند، اما این را هم بدانید آدامس دارچین به دلیل طعم تند و تیزی که دارد، می تواند مخاط دهان را دچار سوختگی، قرمزی و آفت کند.
ایرانیان چقدر آدامس میجوند؟
در کنار این واردات رسمی و غیررسمی آدامس، بسیاری معتقدند که ایرانیها سالانه 500 میلیارد تومان آدامس میجوند و این آدامسها، اعم از داخلی و خارجی توانستهاند بدون اینکه سر و صدایی به پا کنند، نقدینگی زیادی را از جامعه جمع کنند، آن هم برای کالایی که چندان به چشم نمیآید و خیلیها از کنار تجارتش ساده رد میشوند.

آدامس ایرانی هم داریم؟
تجارت رسمی و غیررسمی آدامس در ایران در حالی آرام و بدون دغدغه ادامه مییابد که طی سالهای گذشته، تولیدکنندگان ایرانی تلاش بسیاری کردند تا بتوانند اندکی سهم خارجیها را در بازار کم کنند و در مقابل، خود جای آنها بنشینند اما هیچگاه چنین توفیقی حاصل نشد و آدامسهای ایرانی تنها در مواردی خاص آن هم نبود پول خرد در مغازهها، به مشتریان داده میشوند.
در غیر این صورت کمتر مشتری با اراده خود تن به خرید آدامسهای ایرانی میدهد و حاضر است معادل پول یک آدامس خارجی را برای خرید یک آدامس ایرانی هزینه کند؛ موضوعی که باید ریشههای آن را در بحثهایی همچون طعم، بستهبندی و ظاهر آدامسهای ایرانی آسیبشناسی کرد.
در حال حاضر صنعت تولید آدامس در ایران جزء صنایع زیرمجموعه شیرینی و شکلات است و با وجودی که ایران صادرات قابل توجهی در صنعت شیرینی و شکلات دارد، به نظر میرسد تولید آدامس به یکی از پاشنههای آشیل این صنعت تبدیل شده است؛ صنعتی که براساس بررسیهای انجام شده ارزش بازار داخلی آن 450 تا 500 میلیارد تومان برآورد میشود.
براي دريافت اخبار جديد با وبلاگ ليمو سبز همراه باشيد.
دیدگاه کاربران